TÁJ / PONT – MMA Tervpályázat 2013

Projekt infó

Itt találod a Magyar Művészati Akadémia által kiírt TÁJ/PONT tervpályázatra készített munkám. A terv magáról beszél, a megértéshez idénék a pályázati kiírásból:
“A tervezési feladat egy országosan egységes turisztikai információs rendszer alapegységeinek a megtervezése, mely az adott település méretéhez igazodó funkciókat tartalmazza.
Az épület helyszínválasztásánál figyelembe kell venni a tömegközlekedési kapcsolatokat, hiszen az építmény elsődleges célja éppen az, hogy a településre érkezők, vagy onnan továbbindulók tájékoztatását szolgálja. Szempont még az adott településen belüli központi elhelyezkedésen kívül az is, hogy a helyszín közel essen a főbb gyalogos turista útvonalakhoz, ugyanakkor az építmény közelében lehetőség legyen gépkocsival való rövid idejű megállásra is. (…)
A TÁJ/PONT épületek az adott település lakosságszámától, vagy a látnivalók, turisztikai célpontok számától függően, különböző funkcionális tartalommal, különböző alapterületűek lehetnek. A létesítmény alapeleme minden esetben egy fedett nyitott tér, amely egyrészt védett pihenőhelyként szolgál, másrészt a belső falfelületein információk hordozására alkalmas. Ehhez kapcsolódhatnak további kiszolgáló funkciók is.
A pályázóknak három alapesetre kell kidolgozni pályaműveiket, és ezeken keresztül kell bemutatni az egyes épülettípusok flexibilitását, variálhatóságát esetleg további típusok kialakíthatóságát is. A három változat közül csak egyet kell valós helyszínre elhelyezni (a helyszínt és a típust a pályázó szabadon választhatja meg), a másik két változat kidolgozásával a pályázó az egyes típusok közötti egységes arculati kapcsolatot, valamint a formai, szerkezeti és funkcionális flexibilitást kell hogy bemutassa.

’A’ Típus – 1500 lakosnál kevesebb – falusi TÁJ/PONT, elsősorban turista útvonalakhoz, természeti értékekhez kapcsolódó tájékoztatással, személyzet nélkül.
– 20 m2 fedett, nyitott – az uralkodó szélirány figyelembevételével tájolt – tér 1×6 fő részére pihenési lehetőség beépített padokkal, asztallal. A leülést úgy kell biztosítani, hogy a tér a körítő falak mentén belül körbejárható legyen. A falakon min. 15 m2 – álló helyzetből nézhető – információs felületet kell biztosítani, térképek, fényképek stb. számára. Jól láthatóan kell elhelyezni a turisták számára ingyenesen rendelkezésre álló térképek, prospektusok számára kialakított tartókat
– 5 m2 tárolóhelyiség – takarítószerek, papíranyagok tárolására, vízvételi lehetőséggel
– 5 m2 (1 db) automata akadálymentes WC – javasolt megfelelő referenciával rendelkező automatikusan működő, öntisztító WC modul beépítése

’B’ Típus – 1500–25 000 lakos – kisvárosi TÁJ/PONT, a környék és a település természeti és kulturális nevezetességeit bemutató információkkal, időszakosan ott tartózkodó személyzettel.
– 30 m2 fedett nyitott tér, 2×4 fő számára leülési lehetőséggel, a falakon 20 m2 információs felülettel
– 10 m2 információs iroda – 1 fő személyzettel, időszaki nyitva tartással. Az iroda min. 2 méter hosszú pult-ablakkal a fedett nyitott tér irányába kell hogy nyíljon. Az iroda helyiség biztonságos zárásáról gondoskodni kell.
– 5 m2 tárolóhelyiség
– 5 m2 (1 db) automata akadálymentes WC

’C’ Típus – 25 000 lakos felett – városi, vagy nagyvárosi (100 000 lakos felett több TÁJ/PONT is telepítésre kerülhet) információs pont, jelentősebb turisztikai központ, állandó személyzettel.
– 40 m2 fedett nyitott tér, 2×6 fő számára leülési lehetőséggel, a falakon 40 m2 információs felülettel
– 20 m2 információs iroda – 3 fő személyzettel, állandó (nappali) nyitva tartással. Az iroda a fedett nyitott tér irányába kell hogy nyíljon. Az egy légterű helyiségben a közönség részt (10 m2) egy min. 4 méter hosszú pult kell hogy elválassza a személyzet irodaterületétől. A helyiség biztonságos éjszakai zárásáról gondoskodni kell.
– 5 m2 személyzeti WC
– 5 m2 tárolóhelyiség
– 10 m2 (2 db) automata akadálymentes WC”

A látványtervek elkészítésében Sándor Balázs barátom működött közre. Köszönet munkájáért.

Kategória
Terv